INITIATIEF VAN FOTOVAKSCHOOL

MBO opleiding

MBO Audiovisuele Vormgeving

De opleiding Audiovisuele Vormgeving (geregistreerd onder de naam Mediavormgeving) leidt je op tot professioneel allround filmer/beeldmaker. De studie focust zich op concept- en creatieve ontwikkeling, ontwerpen, realiseren, organiseren en uitvoeren . Het doel is om je zo breed mogelijk op te leiden tot specialist van alle voorkomende (korte) films, zoals bedrijfsfilms, animaties, reclamefilms, televisiefilms, music video’s, trailers, enzovoort.

In Nederland is er geen studie die zo breed opleidt als deze. Dat geeft je veel mogelijkheden voor de toekomst; de vraag naar talentvolle allround filmers is groot en groeiende.

Wat ga je leren?

De opleiding bestaat grofweg uit de volgende disciplines:

  1. Vormgeving
  2. Productie
  3. Mediabewerking
  4. Ondernemerschap
  5. Opbouwen van een portfolio

Tijdens de studie leer je alles over scriptwriting, regie, productie, techniek, montage en audio, zodat je gaandeweg de studie professioneler wordt en alle facetten van het filmen beheerst. Uiteraard krijg je les over theorie en achtergronden, zodat je goed onderlegd raakt, maar het grootste deel van de studie is praktijkgericht. Alle audiovisuele producties beginnen met het bepalen van de inhoud dat het fundament is voor audiovisueel storytelling.

Voor een filmshoot scout je zelf locaties waardoor je vertrouwd raakt met wisselende omstandigheden. Daarnaast leer je alles over de verschillende disciplines en toepassingen van films, denk aan: documentaire, commercieel, drama en fictie. Kortom, de opleiding leert je in de breedste zin om krachtige beelden vast te leggen.

De praktijk

Je krijgt les van ervaren docenten die zelf specialist op hun gebied zijn. Zij zijn bevlogen om je alles te leren over ondernemerschap, creativiteit en techniek. Tijdens stages bij bijvoorbeeld reclamebureaus, redacties of studio’s werk je mee in de praktijk. Door de afwisseling tussen leren en doen en de inspiratie van anderen uit het vak, raak je bedreven in het maken van films met impact. Je ervaart wat je met creativiteit en techniek kunt maken: van bedrijfsfilm tot animatie.

Duur opleiding

De erkende mbo4-opleiding Audiovisuele Vormgeving (mediavormgeving) duurt 3 jaar. 

Toelatingseisen

  • Je beschikt minimaal over: vmbo-diploma gemengde leerweg (gl) / theoretische leerweg (tl) / kaderberoepsgerichte leerweg (kbl) / overgangsbewijs naar klas 4 havo/vwo;

  • Door middel van een intakegesprek zullen we jouw geschiktheid voor de opleiding vaststellen.

Plaats en data

Start collegejaar: september 2018

Locaties:

  • Hilversum, Korte Noorderweg 12, 1221 NB Hilversum
  • Rotterdam, Witte de Withstraat 63, 3012 BN

Werkveld

Heb je de opleiding Audiovisuele Vormgeving afgerond dan kun je breed aan de slag bij communicatie- of reclamebureaus, studio’s gespecialiseerd in webdesign of multimedia, AV productiebedrijven. Zij springen om afgestudeerde talenten van de Dutch Filmers Academy. Uiteraard kun je als zelfstandige gaan werken, omdat je breed inzetbaar bent: van reclamespotjes tot videopresentaties, van documentaires tot animaties. Je kunt dan aan de slag als zelfstandig filmmaker, documentairemaker of content ontwikkelaar.

Diploma

Je krijgt een door het ministerie van OCW erkend mbo4-diploma dat je toegang geeft tot het reguliere hbo. Je kunt met dit diploma ook doorstromen naar onze hbo-opleiding Film & audiovisual media (afsyudeervariant van Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie).

Kosten en studiefinanciering

De Dutch Filmers Academy is een particulier onderwijsinstituut zonder winstoogmerk en is een onderdeel van de Nederlandse Fotovakschool. Bekijk de prijslijst voor de opleiding Audiovisuele vormgeving.

Studenten van deze opleiding komen in aanmerking voor studiefinanciering. Kijk hier voor de eventuele voorwaarden die hieraan verbonden zijn.

HET BESTE VAN DE FILMWERELD