Log in
Wanneer je als student een opleiding volgt in het middelbaar- of hoger beroepsonderwijs, wil je na het afstuderen graag aan het werk in de branche van jouw opleiding. Cijfers en reacties uit het werkveld laten zien dat studenten van de NAVB, afkomstig van de faculteit Dutch Filmers Academy, gewild zijn. Als stagiair, maar ook als professional na de opleiding.

 

Studenten aan de Dutch Filmers Academy worden opgeleid tot allround filmprofessional. Daarmee wordt bedoeld dat zij na hun studie breed inzetbaar zijn in een groot werkveld. Zij zijn een aanwinst voor omroepen, televisieprogramma’s, productiebedrijven, reclamebureaus en filmproducenten. De talenten zijn met hun erkende mbo- of hbo-diploma op zak tevens klaar om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld in beroepen als corporate filmmaker, producent, editor, formatontwikkelaar of cinematograaf. Tijdens hun studie krijgen de studenten een creatieve, flexibele en realistische leeromgeving om hen klaar te maken voor de markt. Ontwikkelingen in de maatschappij, het onderwijs en het bedrijfsleven worden op de voet gevolgd. Dit verwerken we allemaal in het onderwijsaanbod, zodat de kansen op de arbeidsmarkt voor de student optimaal is.

 

Merendeel studenten is direct na studie aan het werk

Afgelopen zomer studeerde een groep studenten af aan de hbo-opleiding Film en Audiovisuele Media. Na vier jaar studie rondden zij hun opleiding af in één van de moeilijkste tijden voor starters op de arbeidsmarkt: coronatijd. Ondanks dat deze talenten nog maar een aantal maanden geleden de markt hebben betreden, is het merendeel nu al in de filmbranche aan de slag. Zij zijn aan het werk in beroepen als animator, corporate filmmaker, (junior) producent, camerajournalist en editor. Ze hebben een succesvol eigen bedrijf, werken in dienst voor een organisatie of hebben freelance klussen. Ze werken voor bedrijven als AD-nieuwsmedia, VPRO en Witfilm.

Stagebedrijven bevestigen kwaliteit

Het werkveld is enthousiast over onze filmstagiaires en ondersteunt de brede opleidingsfilosofie van onze toegepaste filmopleidingen van harte. Ten aanzien van fotografie is dat niet anders. Stagebedrijven zijn positief, al dan niet zeer positief, over de stagiaires die op professioneel niveau kunnen meedraaien in de praktijk. Respectievelijk ontvingen de studenten vanuit het werkveld de afgelopen jaren een gemiddeld stagecijfer van een 8,6 en een 8,3. Een groot deel van deze werkgevers zijn toonaangevende producenten. Geregeld bieden zij de studenten direct na de stage een betaalde klus aan. Ze vragen expliciet om meer stagiaires vanuit de NAVB en bevestigen daarmee de kwaliteit. De studenten zijn gewild vanwege hun allround inzetbaarheid. Ze weten van alles wat, zijn productioneel goed en hebben kennis van ondernemen. Daarnaast zijn ze enthousiast, proactief, ondernemend, ambitieus en zelfstandig.

De Dutch Filmers Academy is een nog relatief nieuwe faculteit: opgericht in 2015, maar valt wel onder de 80-jarige onderwijsgeschiedenis van de NAVB. Tot dusver zijn studenten van twee afstudeerjaren in het werkveld actief. De veelbelovende start van deze jonge filmprofessionals en de positieve reacties vanuit het werkveld laten zien dat de studenten hun weg prima weten te vinden na het afstuderen. "We zijn een instituut waar je niet meer omheen kunt als het gaat om kwaliteit", aldus directeur Paul Akkermans.