Log in
In februari 2020 startten we voor het eerst met een minor Film. Nu, een half jaar later, hebben de eerste studenten deze minor afgerond. Wat leer je tijdens de minor Film en wat vonden de studenten ervan?

 

Met de hbo-minor Film leer je binnen één semester (vijf maanden) de basis van filmmaken: de techniek van de camera en montage. Daarnaast krijg je specifieke modules zoals filmgeschiedenis, scenario en interviewtechniek. Studenten volgen twee tot drie dagen per week lessen aan de hbo-opleiding Film en Audiovisuele Media. Als aanvulling op hun studie bij een hogeschool of universiteit heeft de allereerste groep van zes studenten de minor Film afgerond. De studenten zijn zeer te spreken over de lessen. Ook de docenten zijn positief. Zij noemen het inhoudelijke- en technische niveau enorm hoog en goed.
 

"Vakbekwame docenten met ervaring uit het werkveld zorgen voor relevante stof en interessante opdrachten."

Kars Klein Wolterink studeert Toegepaste biologie aan Aeres Hogeschool Almere. Hij koos voor de minor Film, omdat hij verder wil als wildlife documentairemaker. "De minor is ontzettend goed bevallen. Vakbekwame docenten met ervaring uit het werkveld zorgen voor relevante stof en interessante opdrachten." Tijdens de lessen Postproductie en Sounddesign heeft Kars een productvideo/commercial gemaakt. Het bewerken van beeld- en geluidsmateriaal met applicaties uit Adobe Creative Cloud stonden centraal. Het draait in deze lessen om het toepassen van postproductietechnieken. Premiere Pro, After Effects en Audition zijn de tools waarmee de studenten moeten leren werken. De beelden die Kars bewerkt heeft, zijn door hem zelf geschoten met eigen lichtopstellingen, rigs en (chroma) keys. Je ziet zijn film hiernaast. 

 

"Zelfs het vak Scenario, waarvan ik dacht dat het niks voor mij zou zijn, heb ik heel positief ervaren."

Ook student Kyselka Winata heeft veel geleerd tijdens de minor. Ze is al enige tijd werkzaam als producent en wilde meer leren over de verschillende expertises binnen een filmcrew. Het tweede blok, waar meer de diepte in werd gegaan, sprak haar het meest aan. "Zelfs het vak Scenario, waarvan ik dacht dat het niks voor mij zou zijn, heb ik heel positief ervaren. Ik begrijp nu precies hoe alles in elkaar zit en alle losse stukjes vallen nu in elkaar. Ik heb erg veel geleerd tijdens deze minor en ik ben blij dat ik gedurende mijn (redelijk) theoretische opleiding een minor heb kunnen doen waar ik meer de praktijk in kon gaan."

 

Fotograaf: Nikki Kirpestein