Log in

Vooropleiding Camera Acteren

Beginnen bij het begin. Leer acteren voor film en televisie!

Gedurende de vooropleiding camera acteren maak je in tien lessen van drie uur in vogelvlucht kennis met de belangrijkste aspecten van camera acteren. We behandelen verschillende acteertechnieken in een veilige omgeving zodat je na het afronden van de opleiding met vertrouwen aan de slag kunt voor de camera. Je leert te improviseren, we behandelen tekst-interpretatie en je neemt deel aan een auditie.

De vooropleiding camera acteren biedt je de kans om te proeven van het vak camera acteren. Het doel is om jou een basis te geven als acteur: wat houdt acteren voor de camera eigenlijk in? Hoe kun je als acteur tekst tot leven laten komen? Je leert hoe het is om voor de camera te spelen en tevens naar jezelf te kijken als acteur.

Na de vooropleiding kun je na een succesvolle auditie doorstromen naar de uitgebreide jaaropleiding Camera Acteren. Wist je dat als je na het afronden van de vooropleiding wordt aangenomen op de jaaropleiding, je de vooropleiding van ons cadeau krijgt? 


Doel

Het doel van de vooropleiding camera acteren is om jou in tien lessen een solide basis te geven als acteur of actrice. Je leert hoe het is om voor de camera te spelen en tevens naar jezelf te kijken als acteur.

Niveau

De vooropleiding is geschikt voor beginnende acteurs en actrices met weinig of geen ervaring in camera acteren.

Looptijd & frequentie

Het totale programma neemt 30 uur in beslag en duurt tien weken. Je kunt de lessen volgen op een weekavond van 19:00 tot 22:00 of zaterdag overdag.

Spel Elementaires

Je maakt kennis met de groep waar je de komende periode mee gaat samenwerken om jezelf te ontwikkelen als acteur. Tijdens de introductie gaan we dieper in op elementaire spellessen zoals jezelf presenteren, camera acteren, tekst interpretatie en improvisatie. Ook krijg je antwoord op de vraag: wat houdt acteren in? Welke mogelijkheden en vormen zijn er? Hoe leer je te denken als een acteur? Hoe kun je je inleven en wat zijn de do's en don'ts?


Tekst behandeling

Tekst is een belangrijk onderdeel van acteren, maar tekst behandeling is nog belangrijker. Je kunt je tekst nog zo goed kennen, maar wat doe je er precies mee? Hoe lees je als acteur nu eigenlijk een tekst? Interpreteer je al gelijk wat er staat, of lees je eerst eens goed wat er echt bedoeld wordt? Een schrijver heeft met een duidelijk doel de scène geschreven, maar kun je dat als acteur ook toepassen? In deze fase leer je alles over tekstbegrip en de handige manieren die er zijn om je optimaal voor te bereiden op een scène.


Scène analyse

In deze fase gaan we in op het analyseren van een scène. Wat staat er geschreven en wat kun je er qua spelkeuzes uithalen? Waar zitten de verschillende lagen en hoe zorg je dat een scène niet constant hetzelfde speelt? Je leert de basis van het spelen met strategieën en doelen. Een personage heeft altijd een doel in een scène, maar hoe ontdek je zo'n doel als je een scène analyseert? Tijdens dit onderdeel draait het vooral om te leren hoe je een scène vanuit verschillende perspectieven kunt bekijken en dat je weet hoe een scène is ingedeeld.


Audities

Audities zijn vaak een struikelblok voor een acteur omdat er veel van af hangt. Tijdens de vooropleiding zet je de eerste stappen in auditeren en castings. Je leert om jezelf voor te stellen en je gemakkelijk te voelen tijdens audities. Wat staat er allemaal te wachten als je een auditie hebt? Hoe kun je je goed voorbereiden op een auditie? En vooral, wat laat je zien tijdens een auditie? We geven je handige tips zodat je ontspannen kunt deelnemen aan een casting.


Improvisatie

Improviseren is een essentieel onderdeel van acteren en het wordt vaak onderschat. Tijdens improviseren is het de kunst om te blijven luisteren en te reageren op je tegenspeler en te allen tijde mee te gaan in het verhaal. Als je improviseert is het belangrijk om samen met je mede-acteur het verhaal te vertellen en elkaar daarin uit te dagen, maar hoe doe je dit en welke valkuilen zijn er in het improvisatie-spel? Door samen met je medestudenten te spelen, leer je hoe je kunt improviseren en hoe je het verhaal kunt blijven vertellen.


Camera acteren

Het laatste onderdeel van de vooropleiding is 'Camera Acteren'. Wat is nu het verschil tussen camera acteren en het acteren op toneel? Hoe kom je over op camera en hoe leer je als acteur naar jezelf te kijken zonder een waardeoordeel te vellen? Het is belangrijk bewust te worden van je talenten en aandachtspunten. Hoe kun je ervoor zorgen dat jij je op je gemak voelt als je voor de camera staat? De camera ziet alles en dus ook wanneer je zenuwachtig bent of dat je je niet volledig overgeeft aan het moment. Tijdens deze laatste fase leer je voor het eerst scènes te spelen voor de camera zodat je klaar bent om een volgende stap te nemen in je carrière als acteur. Ook kun je deelnemen aan de toelatingsronde van de uitgebreide jaaropleiding camera acteren.

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment
Lestijden:
overdagmoment: 09:00 - 12:00
Weekend-overdagmoment: 09:30 - 12:30
Avondmoment: 19:00 - 22:00

Prijzen 1-2-2023 tot 1-2-2024

 

Bijzonderheden Lesgeld
Lesgeld
Inclusief gebruikmaking van de digitale leeromgeving*
€ 675,-
Studieboeken zijn niet noodzakelijk.  

 

 

Annuleringsregeling: zie de algemene voorwaarden op onze website.

 

Benodigdheden en bijkomende kosten 

Geen.

Toelatingseisen

Voor het volgen van de vooropleiding Camera Acteren is geen vooropleiding vereist, maar je dient wel minimaal 16 jaar of ouder te zijn.

Facts 

   
Studieduur 10 weken
Stage n.v.t.
Certificering Certificaat
Toezicht NRTO
Titel Nee
Fiscaal aftrekbaar Nee

Studiefinanciering

Nee

Bezoek een open dag