Log in

Regie Fictie

Tijdens de Opleiding Regie Fictie maak je als regisseur je eigen korte film. Tijdens deze uitgebreide praktijkgerichte opleiding doorloop je in tien maanden alle stappen van het filmproces, opgedeeld in vier modules: StorytellingCinematografieProductie en Montage.

Jezelf ontwikkelen tot regisseur voor film en televisie. Je eindigt de opleiding met het regisseren van je eigen korte film.

Na deze opleiding heb je inzicht in wat het vak van regisseur vereist en heb je een gefundeerd idee over je eigen mogelijkheden als filmmaker.


Storytelling

In de eerste module Storytelling draait het om het ontwikkelen van een idee voor jouw korte film. Essentieel in het bedenken van een goed idee is dat jij de noodzaak weet te formuleren en te beargumenteren. Wat is de noodzaak van jou als maker om dit verhaal te vertellen?
Je vervat dit idee in een synopsis voor jouw eigen korte fictie film. Hierna zet je de volgende stap; het schrijven van je scenario. Gedurende de module behandelen we structuren, stijlen, dialoog en personages voor het schrijven van je scenario.
Je rondt de module af met een eerste versie van je scenario welke je toepast tijdens de volgende module Cinematografie. Je gebruikt je scenario om je cinematografische visie te ontwikkelen.


Cinematografie

Tijdens de module Cinematografie leer je o.a. technische hulpmiddelen om jouw verhaal beeldend te kunnen vertellen.
Daarnaast gebruik je het scenario dat je hebt geschreven in de module Storytelling als basis voor het ontwikkelen van je eigen cinematografische visie; je bepaalt de cameravoering, soundscapes (geluidssfeer) licht- en stijlkeuze. De focus ligt in deze fase op het leren van de technische basisvaardigheden om zelf een eigen visie en kleur aan je film te geven. Ook decoupage komt in deze fase aan bod. Decoupage is niet veel meer dan het verdelen van je filmscènes in aparte shots.
Het einddoel van deze module is het ontwikkelen en uitschrijven van jouw cinematografische visie in verschillende onderdelen: vorm en stijl, beeld en geluid en licht en kleur.


Productie

In de module Productie film je de shots en scene’s die je hebt ontwikkeld gedurende de voorgaande modules. Je werkt met de acteurs die jij hebt gecast.
Je werkt tijdens deze module met een crew die je in overleg met Amsterdam Film School samenstelt. De draaiperiode start met pre-productie waarin je de acteurs cast, op locatie bezoek gaat, callsheets maakt en je apparatuur-lijst samenstelt. Tijdens de opnames richt je je volledig op de regie en ben jij verantwoordelijk voor verkrijgen van al de opnames die je voor je eindproduct nodig hebt.


Montage

In de module Montage richt je je op het samenstellen van jouw korte film; Je leert de technische beginselen van beeld en geluidsbewerking en eenvoudige kleurcorrecties. De nadruk ligt in deze module op het dramatische aspect.
Je leert je film ritme te geven met beeld en geluidselementen die tot je dienst staan en je krijgt inzicht in hoe je om kunt gaan met een of meer spanningsbogen in je verhaal. Alles is erop gericht om met je film een zo groot mogelijke indruk achter te laten van het verhaal dat je wil vertellen.



 

 Een film maken vergt veel tijd, discipline en energie. Als regisseur moet je van alle aspecten van het filmvak wat weten. Je bent inspirator, motor en bewaker van de inhoud voor iedereen die betrokken is bij je film. De Amsterdam Film School gelooft erin dat je dit het beste kan leren door zelf van het begin tot het eind je eigen korte film te maken. 


De opbouw van de Opleiding Regie Fictie is als volgt: Je start in de Module Storytelling met het ontwikkelen en schrijven van een eigen verhaal. Vervolgens vertaal je dit verhaal naar een synopsis en vervolgens naar een eerste versie van je scenario voor een korte fictiefilm. Nadat je het scenario hebt afgerond leer je in de Module Cinematografie een eigen cinematografische visie uit te werken. Je maakt een decoupage in de module Productie en zet je de noodzakelijke stappen in je productie en regisseert de opnames voor je film. In de laatste Module Montage monteer je je korte film.

Indien je niet zeker weet of filmmaken iets voor jou is, bieden wij ook een 10-weekse vooropleiding aan, waar je kennis maakt met de belangrijkste aspecten van het filmvak. Heb je weinig tot geen ervaring en wil je bij de basis beginnen? Dan is de vooropleiding de perfecte manier om de eerste stap te zetten!

Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment

Prijzen 1-2-2023 tot 1-2-2024

 

Bijzonderheden Jaarlijks lesgeld inclusief praktijkbegeleiding
Lesgeld
Inclusief gebruikmaking van de digitale leeromgeving*
10 maandelijkse termijnen van € 590
Studieboeken zijn niet noodzakelijk.  

 

* Lesmateriaal wordt binnen de digitale leeromgeving ter beschikking gesteld en is thuis te printen. Ook is het mogelijk om tegen (extra) betaling via de webshop een geprint exemplaar te ontvangen.

Bij betaling ineens van het jaarlijkse collegegeld ontvang je een korting van 3%. De studiekosten worden jaarlijks geïndexeerd met 4% (te rekenen vanaf de startdatum van de opleiding). De cohorten die zijn gestart vanaf augustus 2020 met 2,5%. Wettelijk collegegeld voor mbo- en hbo opleidingen is niet verschuldigd.

Annuleringsregeling: zie de algemene voorwaarden op onze website.

 

Benodigdheden en bijkomende kosten 

Voor deze opleiding dien je over een camera te beschikken. Dat kan een zogenaamde DSLR Camera of een systeemcamera zijn. Je moet ermee kunnen filmen, maar ook fotograferen. Kies een camera die een ingang heeft voor een microfoon en een uitgang voor een koptelefoon. Voorkeur heeft een camera met verwisselbare lenzen.

Verder heeft iedere student ook een notebook (Windows of Mac) nodig met o.a. het editing programma Adobe Premiére Pro. De benodigde software licenties kun je via de NAVB aanschaffen met een studentenaccount bij Adobe. Als je niet zeker weet of je notebook geschikt is voor het programma, kijk dan hier.

Een externe harde schijf als back-up voorziening voor je films is aan te bevelen.

Toelatingseisen

Voor het volgen van de Opleiding Regie Fictie is geen vooropleiding vereist, maar je dient wel minimaal 18 jaar of ouder te zijn.

Facts 

   
Studieduur 1 jaar
Stage n.v.t.
Certificering Certificaat
Toezicht NRTO
Titel Nee
Fiscaal aftrekbaar Nee

Studiefinanciering

Nee

Bezoek een open dag