Log in

Regie Documentaire

De Opleiding Regie Documentaire leidt je op tot Documentairemaker. Deze uitgebreide praktijkgerichte opleiding bestaat uit verschillende modules: van Concept-ontwikkeling tot Montage. In vogelvlucht doorlopen we onderstaande disciplines.

Je leert alle vaardigheden om een documentaire te kunnen regisseren en produceren. Vanaf het ontwikkelen van je filmplan tot het uiteindelijke draaien en monteren van (een trailer voor) je documentaire.


Concept-ontwikkeling

Tijdens de eerste module schrijf je je eigen persoonlijke documentaire filmverhaal. Je begint met het uitwerken van ideeën en leert hoe je deze ideeën in de juiste structuur uitwerkt. Je onderzoekt waarom juist jij dit verhaal moet vertellen, tevens leer je de noodzaak van jou als maker te vertalen naar je filmplan. Je doet veel research op vorm en inhoud en je analyseert verschillende genres voor documentaire. Het uiteindelijke doel van deze fase is het schrijven van researchverslagen en het ontwikkelen van een synopsis. Je sluit de module af met een eerste opzet voor jouw filmplan.


Cinematografie

Tijdens de module Cinematografie leer je jouw documentaireverhaal te vertalen naar beeld. Daarvoor is kennis van camera, lenzen, geluid en licht van belang. Het doel van deze fase is technische kennis opdoen voor het gebruik van de camera alsmede leren hoe je jouw documentaire visueel het beste kunt vormgeven. Welke stijl en smaak past bij je verhaal? Je leert door middel van hands-on oefeningen welke cameravoering jouw verhaal visueel het beste vertelt. 

Interviewen is veel luisteren en keuzes maken; welke informatie is bruikbaar en wat laat je achterwege? En bovendien; hoe stel je een goede vraag? Je leert ‘doorvragen’ en sturing te geven alsmede opbouw te geven aan je verhaal.
Aan het einde de module breng je alle theorie en opgedane kennis in de praktijk; je past de camerakennis, interviewtechnieken en theorie toe op een test scène. Je bent vrij in wat voor vorm je het test item wenst te draaien. Het kan zijn dat je ervoor kiest om bijvoorbeeld een interview te draaien maar ook op locatie filmen behoort tot de mogelijkheden.
Aan het einde van deze module heb je een eigen scène gedraaid dat als voorbeeld dient voor de stijl van het documentaire verhaal dat je wilt produceren.


Productie

De module Productie staat volledig in het teken van het produceren en draaien van jouw trailer. Alle kennis die je in de afgelopen maanden hebt opgedaan pas je nu toe op jouw opname. We starten met een pre-productie week waarin je de laatste puntjes op “i” zet voor jouw draaidagen. Samen met de docent kijk je naar de haalbaarheid van het draaien van jouw trailer. Hoe bereid je je voor op het filmen van een documentaire? We bespreken de bekendste valkuilen en de do’s & don’ts op de set.

Voordat je je trailer daadwerkelijk gaat draaien doorloop je een test draaidag waarin je de laatste aandachtspunten, verkregen van de docent, gaat toepassen op je verhaal. Zo ben je optimaal voorbereid op de uiteindelijke draaidagen.
Tijdens de lessen kijk je met je medestudenten naar jouw materiaal en het materiaal van de overige studenten. De docent geeft je tips welke algemeen toepasbaar zijn zodat je jouw trailer op het maximale niveau kunt brengen.
Elke regisseur dient tijdens het draaien over een cameraman en een geluidsman te beschikken. De verschillende rollen kunnen worden ingenomen door medestudenten. Het is uiteraard ook mogelijk om zelf een crew samen te stellen in overleg met Amsterdam Film School. De regisseur focust zich op het regisseren van de trailer, de crew voert de overige taken uit. Tevens is het mogelijk dat je jouw trailer geheel op eigen kracht draait maar dit is afhankelijk van je stijl en vorm keuze.

Na afronding van de draaidagen vervolg je de opleiding tijdens de laatste module Montage waar je het gedraaide materiaal monteert tot een trailer voor jouw documentaire.


Montage

Tijdens de module Montage staat het monteren van jouw opname centraal. Gedurende de post-productie fase ga je onder leiding van onze professionals aan de slag met eigen beeldmateriaal wat je hebt gedraaid tijdens de voorgaande module. 
Centraal tijdens deze module staat het doorlopen van een goede montage workflow. Je leert de technische aspecten van montage te beheersen om vervolgens je project efficiënt in te delen zodat je flexibel al je creativiteit kunt toepassen in je project.

Nadat je hebt geleerd om efficiënt een algemene workflow toe te passen werk je de montage verder uit. Hoe bouw je gestructureerd een montage op? Je leert beeldmateriaal naar waarde te beoordelen middels het spotten van materiaal en het opzetten van rushes. Na het spotten en beoordelen van je rushes begin je met de volgende stap; het produceren van je eerste edit. Het ritme van je montage is essentieel; door middel van tijdverruiming en verdikking leer je jouw verhaal beter te vertellen en maak je kennis met de kracht van montage.  Je leert spanningselementen en momenten van aandacht te creëren of te benadrukken. Hoe zorg je door middel van ritme dat de kijker geboeid blijft?

Je werkt toe naar een zogeheten ‘Picture Lock‘. Je loopt door je montage heen om te beoordelen of jouw verhaal op de juiste manier verteld is. Tijdens deze fase is het belangrijk om te kijken of je boodschap goed overkomt. Je beheerst het technische gedeelte, maar komt jouw verhaal dramatisch gezien tot zijn recht?
Na de ‘Picture Lock‘ ligt de focus op de nabewerking; er wordt veel aandacht besteed aan geluidsnabewerking, kleurcorrectie en grafische elementen. Tevens komt het werken in een professionele omgeving en samenwerking met externe partijen aan bod.

De audio klopt, de grafische elementen en kleurcorrectie zijn toegepast; nu is het tijd voor je slotmontage!  Dit is het laatste onderdeel van de montage waarin alles samenkomt. De docent beoordeelt je laatste edit en geeft indien nodig de laatste tips om je trailer tot in de puntjes af te ronden.
In de module Concept-ontwikkeling start je met het schrijven van je eigen filmplan voor je documentaire film. Je begint met het ontwikkelen van ideeën en leert jouw gekozen idee om te zetten naar een synopsis.

Nadat je je idee op papier hebt gezet ga je dit visueel ontwikkelen tijdens de module Cinematografie. Nu je hebt vastgesteld hoe je je documentaire in beeld wilt brengen verwerk je dit tot een definitieve versie van je filmplan. Na afronding ben je optimaal voorbereid op het filmen van je documentaire trailer in de module Productie. Je leert alles over de structuur van een filmplan, de positie van de maker, de cameravoering, de productie en de budgetteringen. Tijdens de laatste module Montage ga je aan de slag met het door jouw geschoten beeldmateriaal en monteert dit tot een trailer welke je kunt sturen naar productiebedrijven en omroepen ter promotie van je filmplan.Indien je niet zeker weet of documentaire maken iets voor jou is, bieden wij ook een 10-weekse vooropleiding aan, waar je kennis maakt met de belangrijkste aspecten van het filmvak. Heb je weinig tot geen ervaring en wil je bij de basis beginnen? Dan is de vooropleiding de perfecte manier om de eerste stap te zetten!


Startdatum en lesrooster

Les

Locatie

Lestijden

Startmoment

Prijzen 1-2-2023 tot 1-2-2024

Bijzonderheden Jaarlijks lesgeld inclusief praktijkbegeleiding
Lesgeld
Inclusief gebruikmaking van de digitale leeromgeving*
10 maandelijkse termijnen van € 590
Studieboeken zijn niet noodzakelijk.  

* Lesmateriaal wordt binnen de digitale leeromgeving ter beschikking gesteld en is thuis te printen. Ook is het mogelijk om tegen (extra) betaling via de webshop een geprint exemplaar te ontvangen.

Bij betaling ineens van het jaarlijkse collegegeld ontvang je een korting van 3%. De studiekosten worden jaarlijks geïndexeerd met 4% (te rekenen vanaf de startdatum van de opleiding). De cohorten die zijn gestart vanaf augustus 2020 met 2,5%. Wettelijk collegegeld voor mbo- en hbo opleidingen is niet verschuldigd.

Annuleringsregeling: zie de algemene voorwaarden op onze website.

 

Benodigdheden en bijkomende kosten 

Voor deze opleiding dien je over een camera te beschikken. Dat kan een zogenaamde DSLR Camera of een systeemcamera zijn. Je moet ermee kunnen filmen, maar ook fotograferen. Kies een camera die een ingang heeft voor een microfoon en een uitgang voor een koptelefoon. Voorkeur heeft een camera met verwisselbare lenzen.

Verder heeft iedere student ook een notebook (Windows of Mac) nodig met o.a. het editing programma Adobe Premiére Pro. De benodigde software licenties kun je via de NAVB aanschaffen met een studentenaccount bij Adobe. Als je niet zeker weet of je notebook geschikt is voor het programma, kijk dan hier.

Een externe harde schijf als back-up voorziening voor je films is aan te bevelen.

Toelatingseisen

Voor het volgen van de Opleiding Regie Documentaire is geen vooropleiding vereist, maar je dient wel minimaal 18 jaar of ouder te zijn.

Facts 

   
Studieduur 1 jaar
Stage n.v.t.
Certificering Certificaat
Toezicht NRTO
Titel Nee
Fiscaal aftrekbaar Nee

Studiefinanciering

Nee

Bezoek een open dag