Corporate Film

- Film maken voor bedrijven!
Ontvang EUR 1000,- korting met het STAP-budget! Voor meer informatie, klik op deze link.
Opleiding
Tijdens de Opleiding Corporate Film ga je aan de slag met het opzetten en produceren van een film die je in opdracht maakt. Tijdens deze uitgebreide praktijkgerichte opleiding doorloop je binnen een jaar alle stappen van het productieproces, opgedeeld in vier modules: Pre-Productie, Scenario Schrijven, Productie en Post-Productie. Samen met je medestudenten word je bij alle stappen begeleid door professionals uit het filmvak.
Zo’n ‘opdrachtfilm’ maken vergt veel tijd, discipline en energie. Als filmmaker moet je van alle aspecten van het filmvak wat weten en je verdiepen in je opdrachtgever. Je bent inspirator, motor en bewaker van de inhoud voor iedereen die betrokken is bij je project. De Amsterdam Film School gelooft erin dat je dit het beste kan leren door zelf van het begin tot het eind je eigen productie te maken.
De opbouw van de Opleiding Corporate Film is als volgt: Je start in de Module Pre–Productie met het uitwerken van je plan van aanpak voor je gewenste doel van je professionele Corporate video. Hierna ga je verder met de acquisitie en marktonderzoek en duiken we in de film-technische kant van het verhaal. We gaan werken met professionele camera’s, licht- en geluidsapparatuur. Niet alleen leren we de terminologie en de technische onderdelen van filmen, maar we gaan ook de eerste stap zetten in het ontdekken welke stijlen van filmmaken bij de opdracht passen.
Nadat je deze fase hebt afgerond, leer je in de Module Scenario Schrijven een storyboard maken en je eigen cinematografische visie ontwikkelen. Na het gereed maken van je scenario en storyboard ga je door naar de productie, waar de uitvoering centraal staat. Daarnaast duik je ook in de montage-software van Adobe Premiere.
In de laatste module Post-Productie komt alles bij elkaar, wordt je film afgewerkt en opgeleverd. De laatste puntjes worden op de ‘i’ gezet met de beeld- en geluidsbewerking en je wordt getraind om je verhaal over te brengen tijdens je pitch.
Je sluit de opleiding af met je eigen opdrachtfilm.
Indien je niet zeker weet of filmmaken iets voor jou is, bieden wij ook een 10-weekse vooropleiding aan, waar je kennis maakt met de belangrijkste aspecten van het filmvak. Heb je weinig tot geen ervaring en wil je bij de basis beginnen? Dan is de vooropleiding de perfecte manier om de eerste stap te zetten!
Programma
Tijdens de studie leer je alles over scriptwriting, regie, productie, techniek, montage en audio, zodat je gaandeweg de studie professioneler wordt en alle facetten van het filmen beheerst. Uiteraard krijg je les over theorie en achtergronden, zodat je goed onderlegd raakt, maar het grootste deel van de studie is praktijkgericht. Alle audiovisuele producties beginnen met het bepalen van de inhoud dat het fundament is voor audiovisueel storytelling.
Pre-Productie
De modules zijn opgedeeld in een ochtend- en middag programma.De ochtenden zijn gericht op het vergaren van kennis over de vele (technische) mogelijkheden voor een professionele corporate video. We behandelen onderwerpen zoals acquisitie en marktonderzoek. We gaan het product en/of dienst van de klant analyseren en uitgebreid de doelgroepen onderzoeken. Voor wie is de film bedoeld en wie wil de klant bereiken?
Communicatie tussen de klant en de producer staat centraal en er wordt een plan van aanpak opgezet met het gewenste doel van de video en wat daarvoor nodig is. Ook wordt de financiële armslag productie- versus de visuele mogelijkheden bekeken, zoals bijvoorbeeld VR(Virtual Reality), VP(Virtual Production), animatie, gimbals en drones. Last but not least eindigen we de module met de budgettering voor de productie.
De middagen gaan we vooral praktisch aan de slag, want wij denken dat praktijk de beste leermeester is. We focussen ons op de basistechnieken van camera, licht en geluid.
Scenario schrijven
De module Scenario Schrijven staat in het teken van het ontwikkelen van het verhaal. We gaan onderwerpen behandelen zoals interviewtechnieken, on- and offscreen interviews en een eerste opzet van het scenario en het storyboard. Ook leer je de technische hulpmiddelen om jouw verhaal beeldend te kunnen vertellen. De middagen duiken we nog dieper in de techniek en gaan we ook met de drone en gimbal aan de slag.
Daarnaast gebruik je het scenario dat je hebt geschreven als basis voor het ontwikkelen van je eigen cinematografische visie; je bepaalt de cameravoering, soundscapes (geluidssfeer) licht- en stijlkeuze. De focus ligt in deze fase op het leren van de technische basisvaardigheden om zelf een eigen visie en kleur aan je film te geven. Ook decoupage komt in deze fase aan bod.
Productie
In deze module Productie staat de uitvoering centraal. Er wordt een planning gemaakt voor de draaidagen en er wordt gedoken in de onmisbare logistieke kant van de film. Welke locaties worden er gebruikt? Welke apparatuur is er nodig? Moeten wij toestemming (quit claims) vragen van mensen? Tijdens de opnames richt je je volledig op de regie en ben je verantwoordelijk voor verkrijgen van al de opnames die je voor je eindproduct nodig hebt.
Hiernaast leer je de techniek om te werken met de software van Adobe Premiere, After Effects en Audition.
Post-productie
In deze module wordt de bedrijfs- of opdrachtfilm afgewerkt en opgeleverd. Dit betekent dat er gewerkt gaat worden aan de beeld- en geluidsbewerking, eventuele voice-overs die moeten worden opgenomen en het selecteren en/of laten maken van de juiste passende muziek. Er wordt een moment gekozen voor het presenteren van een eerste versie van de film waar de klant nog eventuele op en aanmerkingen kan geven en er een beslissing kan worden genomen om, als dat nodig is, bepaalde aspecten van de film aan te passen.
Dit is de Post–Productie fase met onderwerpen zoals beeldmontage; basistechnieken Adobe Premiere/After effects/Audition, geluidsnabewerking, distributie en oplevering eindproduct in de vereiste formats.
Plaats, lesdagen en tijden
Startdatum en lesrooster
Startmoment
Startweek Apr. 2023 = week 17 (vanaf 24-04-2023)
Startweek Aug. 2023 = week 35 (vanaf 28-08-2023)
Kosten en benodigdheden
Prijzen 1-2-2023 tot 1-2-2024
Bijzonderheden | Jaarlijks lesgeld inclusief praktijkbegeleiding |
Lesgeld Inclusief gebruikmaking van de digitale leeromgeving* |
10 maandelijkse termijnen van € 590 |
Studieboeken zijn niet noodzakelijk. |
* Lesmateriaal wordt binnen de digitale leeromgeving ter beschikking gesteld en is thuis te printen. Ook is het mogelijk om tegen (extra) betaling via de webshop een geprint exemplaar te ontvangen.
Bij betaling ineens van het jaarlijkse collegegeld ontvang je een korting van 3%. De studiekosten worden jaarlijks geïndexeerd met 4% (te rekenen vanaf de startdatum van de opleiding). De cohorten die zijn gestart vanaf augustus 2020 met 2,5%. Wettelijk collegegeld voor mbo- en hbo opleidingen is niet verschuldigd.
Annuleringsregeling: zie de algemene voorwaarden op onze website.
Benodigdheden en bijkomende kosten
Voor deze opleiding dien je over een camera te beschikken. Dat kan een zogenaamde DSLR Camera of een systeemcamera zijn. Je moet ermee kunnen filmen, maar ook fotograferen. Kies een camera die een ingang heeft voor een microfoon en een uitgang voor een koptelefoon. Voorkeur heeft een camera met verwisselbare lenzen.
Verder heeft iedere student ook een notebook (Windows of Mac) nodig met o.a. het editing programma Adobe Premiére Pro. De benodigde software licenties kun je via de NAVB aanschaffen met een studentenaccount bij Adobe. Als je niet zeker weet of je notebook geschikt is voor het programma, kijk dan hier.
Een externe harde schijf als back-up voorziening voor je films is aan te bevelen.
Toelatingseisen
Toelatingseisen
Voor het volgen van de Opleiding Corporate Film is geen vooropleiding vereist, maar je dient wel minimal 18 jaar of ouder te zijn.
Facts
Studieduur | 1 jaar |
Stage | n.v.t. |
Certificering | Certificaat |
Toezicht | NRTO |
Titel | Nee |
Fiscaal aftrekbaar | Nee |
Studiefinanciering |
Nee |