Log in

Elementair spel

De eerste module is een inleiding: wat voor tools heeft een filmacteur eigenlijk allemaal tot zijn beschikking om een overtuigende scène te spelen? Je zult hier meteen ontdekken waar je kracht en je zwaktes als acteur liggen. Je werkt met bestaande scènes en leert hoe je die geloofwaardig tot leven kunt brengen met je eigen expressie, je fysiek, je stem, je timing en je positie

Middels elementaire speloefeningen leer je improviseren en geloofwaardige spelovergangen te maken. Daarnaast krijg je een uitgebreide inleiding tot scriptanalyse en tekstbehandeling. Aan de hand van bestaande scenario’s leer je scènes te ontleden, de structuur van een scène te herkennen en de gelaagdheid van personages te begrijpen. Zo krijg je een goede basis om scènes te analyseren en een personage eigen te maken.

Onderstaande onderwerpen komen aan bod in deze module:

- Tools van de filmacteur
- Elementair spel
- Geloofwaardig en oprecht spel
- Scène analyse
- Backstory



De authenticiteit van de acteur

Voor de geloofwaardigheid en gelaagdheid van je spel is het noodzakelijk eerlijk te zijn naar jezelf. In deze module wordt er dieper ingegaan op de psychologische gelaagdheid van de personages en zul je worden uitgedaagd om jezelf grondiger te onderzoeken.

Authenticiteit is hierbij een sleutelbegrip. Hoe ga je om met impulsen tijdens je spel? Hoe luister je als acteur echt in een scène? En hoe gericht kun jij je gedachten sturen en beïnvloeden? Je werkt opnieuw aan verschillende scènes met uiteenlopende karakters en zoekt hierbinnen naar jouw persoonlijke verbinding tot het verhaal en het karakter.

Er wordt gewerkt aan het gebruiken van eigen ervaringen en emoties en je leert deze om te zetten naar een werkbare vorm. Om menselijk gedrag goed te leren lezen, wordt er veel aandacht besteed aan het kijken en luisteren naar mensen in het dagelijks leven en hier specifieke voorbeelden uit te gebruiken in mise-en-scène, handelingen en mimiek.

Onderstaande onderwerpen komen  aan bod in deze module:
-Psychologische gelaagdheid
-Authenticiteit
-Herinnering en fysiek geheugen
-Stem en ademhaling
-Close-up en technische emotie



Personage opbouw

In de derde module ligt de nadruk op personage en transformatie. Hoe kan je als je een personage speelt zowel transformeren als je eigenheid als acteur bewaren? Hoe blijf je geloofwaardig? Je leert richting te geven aan scènes door de intenties van je personage te doorgronden.

Er wordt dieper ingegaan op karakteranalyse. Daarnaast gaan we veelvuldig in op tekstbehandeling en de hiervoor veel gebruikte theorieën en je maakt kennis met het maken van een ‘breakdown’ van scènes als acteur. Daarnaast werken we verder aan de inzet van je fysiek. Elementair spel zal daarbij centraal staan en uiteraard focus je je weer op het spelen voor de camera.

Onderstaande onderwerpen komen aan bod in deze module:
- Scene breakdown
- Karakteranalyse en intenties
- Dynamiek, ritme en rust
- Fysiek (elementair spel)
- Stemtechniek en dramatisch gebruik van de stem


Camera acteren in de praktijk

De laatste module van het eerste jaar is gericht op het samenbrengen van alle geleerde stof in de praktijk. Je krijgt lessen in hoe je je als acteur goed kunt voorbereiden op opnames.

Hoe maak je optimaal gebruik van repetities? Wat is de rolverdeling op een set en hoe verhoud je je tot je medespelers en de regisseur? Daarbij komen technische aspecten aan bod zoals: niet-chronologisch draaien, verschillende takes, werken met markers en continuïteit. Tijdens deze module doe je je eerste praktijkervaring op door het draaien van een scène.

In voorbereiding hierop word je tijdens de lessen gecoacht en begeleid terwijl je zowel technisch als inhoudelijk aan jouw scène en personage werkt.

Deze onderwerpen komen aan bod:
- Scriptlezing
- Repeteren
- Set discipline
- Technisch acteren (markers, takes, continuïteit, angles, etc.)
- Persoonlijke coaching

Facts 

   
Studieduur 1 jaar
Stage n.v.t.
Certificering Certificaat
Toezicht NRTO
Titel Nee
Fiscaal aftrekbaar Nee

Studiefinanciering

Nee

Bezoek een open dag