Log in

Thomas Siemens volgde de vooropleiding Fictie/Documentaire aan de Amsterdam Film School.

 

Thomas Siemens is een 34-jarige fotograaf die, door middel van zijn opleiding aan de Amsterdam Filmschool, is omgeschoold tot filmmaker. Thomas werkt als fotograaf bij LedStore, een bedrijf dat lampen verkoopt. Binnen marketing spelen video’s een steeds grotere rol. Bij LedStore was er naast een fotograaf dan ook behoefte aan een videograaf. Thomas fotografeert en filmt ook in zijn vrije tijd en heeft zichzelf veel geleerd door het volgen van cursussen. Dat hij dan in dat het gat van videografie wilde springen, kwam voor zijn werkgever niet helemaal als een verrassing. Met behulp van zijn werkgever ging hij van start met zijn opleiding aan de NAVB. Inmiddels zit zijn opleiding Film bij de NAVB erop, maar is hij nog lang niet uitgeleerd….

Toen Thomas jong was, wilde hij graag dierenarts worden. Maar hij raakte steeds meer geïnteresseerd in fotografie en heeft dit uiteindelijk omgezet in een carrière. Thomas koos voor de NAVB, omdat dit goed aansloot bij zijn wensen: hij wilde vrijgelaten worden in wat hij wil maken en niet zozeer bezig zijn met bedrijfsvideo's. “De insteek bij de opleiding was vooral om goede films te maken. Hoe vertel je een verhaal, welke beelden gebruik je en vanuit welke hoeken moet je schieten? Dat gaat van fictie tot non-fictie. Ik heb ook echt gewaardeerd dat er goede begeleiding was en het enthousiasme van de leraren motiveerde mij enorm."

Het leukste aan zijn studie vond Thomas het zien van wat anderen maakten. “Het was inspirerend om te zien hoe anderen met dezelfde filmopdracht omgingen en hoe hun stijlen heel verschillend waren.” aldus Thomas. Waar hij het meest trots op is, is zijn eindopdracht voor de opleiding. Thomas: “Dit was de eerste keer dat ik een video maakte die tien minuten duurde. Alhoewel hij niet helemaal perfect was, werd hij positief ontvangen.”

Thomas kon altijd rekenen op goede begeleiding van zijn leraren aan de NAVB. Één van de leukste opdrachten die hij tijdens zijn studie heeft uitgevoerd, was het maken van een video over het zetten van koffie. Dat klinkt misschien niet heel spannend, maar je gaat er anders naar kijken. Dit was een creatieve opdracht waarbij Thomas anders leerde kijken naar video-opnames en leerde spelen met verschillende camerastandpunten.


In de toekomst zou Thomas graag meer tijd besteden aan fotografie en film. “Ik wil graag naar Berlijn verhuizen. Daar is meer creatieve vrijheid en daar kan ik echt van genieten. Het is zo’n creatieve omgeving waar ik heel graag werkervaring op zou willen doen. Het allerliefste zou ik ook mijn eigen geluid en muziek maken voor mijn films, dat ik echt alles zelf kan doen.” Hij is vastberaden om zijn passie te blijven volgen en zijn creatieve vrijheid te behouden. En over een paar jaar? “Haha ja dan hoop ik toch echt wel in Berlijn te zitten.” - Thomas Siemens