Log in

Paul Cremers is docent bij de Dutch Filmers Academy en XR-Academy

 

Docent Paul Cremers is een creatieveling pur sang. Als je hem niet achter de camera kunt vinden om foto’s te maken of te filmen, dan vind je hem wel achter zijn laptop. Dat is hét verlengstuk waar hij niet zonder kan. Als hij niet bezig is met vette 3D ontwerpen, AI of VR dan is hij overal op het wereldwijde web aan het speuren wat er nu weer voor technische mogelijkheden zijn om zijn beeldende gave in kwijt te kunnen. Het is dan ook zeker niet gek dat Paul één van de gezichten is van onze nieuwe faculteit: de XR-Academy. Voor velen nog een nieuw begrip, maar Paul legt je in een vingerknip uit waarom juist deze opleiding de toekomst is.


“De opleiding speelt in op een vraag van de markt. Je ziet overal nieuwe mediavormen toegepast worden. Vaak denk mensen alleen aan filters op Instagram, TikTok en Snapchat, maar het is echt veel meer dan dat. Je moet juist denken aan storytelling met 3D. Laatst was er bijvoorbeeld een hele expositie in het rijksmuseum met gebruik van 3D en XR technieken. Dat laatste past veel beter bij wat studenten gaan leren op de opleiding. Er valt echt van alles onder en er worden elke dag nieuwe dingen ontwikkeld. Dat is wat het ook zo leuk maakt. Het is echt de combinatie van visueel iets heel vets maken met techniek als belangrijke ondersteuning. Je leert de basis van film en fotografie. Verder in jouw opleiding gebruik jij deze skills als ondersteuning van jouw 3D visualisaties. Dit is in de markt momenteel echt van toegevoegde waarde.”


Dat Paul docent bij de NAVB is geworden, is eigenlijk heel logisch. Hij is veel bezig met wat er esthetisch goed uit ziet en het gebruiken van techniek is hem ook niet vreemd. Hij begint namelijk ooit vanuit zijn fascinatie voor techniek met een ICT-opleiding, maar later bleek dat het component design een belangrijkere rol voor hem moest gaan spelen. Na afronding van zijn ICT-opleiding koos hij daarom voor communicatie multimedia design. En sindsdien leert hij nog elke dag bij.

Momenteel geeft Paul alleen nog het vak nieuwe media voor studenten van diverse opleidingen, maar ook de fulltime opleiding is in zicht. Wat is nu het type student dat je hier tegen gaat komen?

“Vaak zie je dat mensen uit de game-hoek komen. Daar zit ook dat technische en visuele element in. Verder zijn het harde werkers. Bij de NAVB bepaal je zelf hoeveel je uit je opleiding kunt halen. Je krijgt de handvatten, maar je bent zelf verantwoordelijk wat je ermee doet. Dat maakt dat je veel creatieve alleskunners tegenkomt met passie voor hun vak en vooral bij de XR-opleiding gaan ze echt als een soort avonturiers aan de slag.” 

En hoe je nu een juiste studiekeuze maakt? 

“Als je twijfelt over een studie, probeer een week lang je te verdiepen in het vakgebied. Ga niet fotograferen in het dorp waar je opgroeit, maar ga op avontuur. Pak een enkeltje naar een plek die je niet kent of struin het internet af en leer jezelf een nieuwe skill aan!”