Log in

Anne Oosterling volgde de jaaropleiding Editor aan de Amsterdam Film School.

 

Anne is misschien niet het doorsnee type waar je aan denk bij het woord student. De 35-jarige is maar wat blij dat ze dit wel is. Naast haar baan, huwelijk en de zorgen voor haar zoon rondde ze namelijk ook een studie deeltijd montage af aan de Amsterdam Film School.

“Ik werk in een organisatie die zich bezighoudt met de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. Toen ik zelf meedeed aan een acteerkamp, kwam het editen voor het eerst op mijn pad. Ondanks dat dat editen nog even op de achtergrond bleef, was ik onbewust toch veel bezig met video. Ik keek bijvoorbeeld veel vlogs op YouTube. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en op werk gevraagd of er binnen de organisatie animo was voor een video editor en ik kreeg nog een dikke “ja” ook. Ik mocht eerst een module volgen op de NAVB en dat beviel voor mijn werkgever en voor mij zo goed, dat ik ook de gehele opleiding mocht gaan doen.”

Door haar nieuwe skills kreeg Anne steeds meer filmopdrachten op haar werk en kwam ze uiteindelijk volledig op de communicatieafdeling van haar werkgever te werken. Wat Anne betreft is ze nog lang niet uitgeleerd en zou ze ook nog veel meer van regie voor fictie willen leren.

“Wat ik vooral tof vind aan editen, is dat ik andere mensen een podium kan geven. Daarin ben je nooit uitgeleerd. In het begin vond ik het best nog weleens lastig om een logisch verhaal te knippen, maar door de begeleiding van geduldige en professionele docenten heb ik hier echt enorm veel stappen in gezet. Kiezen wat ik het leukste vond, kan ik eigenlijk niet. Ik vond alles echt geweldig.”


Als Anne terugdenkt aan het tofste wat ze heeft mogen maken, is dat een portret wat ze voor haar werk heeft mogen maken. Dit heeft ze helemaal van A tot Z zelf gedaan. Met een eenvoudig film-setje heeft ze echt een mooi verhaal neer kunnen zetten wat ook nog eens lekker wegkijkt. 

“Je kan met weinig materiaal al zoveel moois maken tegenwoordig. Ik ga bijvoorbeeld als ik ga filmen altijd met een eenvoudige camera, gimbal en dasspeld op pad. Het is vooral het verhaal dat de hoofdrol speelt.” 


Anne koos niet zomaar voor de NAVB. Ze speurde het internet af naar alle mogelijke opties. Uiteindelijk koos ze voor de NAVB, omdat het een opeenvolgende opleiding was. Veelal worden er korte cursussen van een aantal dagen aangeboden, maar dit is echt een duale opleiding met bekwame docenten uit de praktijk. 

“De docenten staan ook enorm open voor jouw eigen interesse en kijken hoe dit in het curriculum kan worden toegepast. Daardoor voel je als student ook heel veel vrijheid.”